Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

Jonathan Schlüter | 26 februari 2024
Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.

Wat is een zero emissiezone?

Een zero emissiezone is een gebied waarin alleen voertuigen zijn toegestaan die geen schadelijke uitstoot veroorzaken. Dit betekent dat voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, zoals benzine- en dieselauto’s, niet langer welkom zijn in deze zones. Het doel van een zero emissiezone is om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Vanaf 2025: Zero emissiezone in veel steden

Vanaf 2025 zullen veel steden in Nederland een zero emissiezone invoeren. Dit houdt in dat alleen elektrische voertuigen of voertuigen die op andere duurzame energiebronnen rijden, toegestaan zijn binnen deze zones. Deze maatregel is onderdeel van het streven naar een schonere en duurzamere samenleving. Bekijk hier de lijst.

Voordelen van een zero emissiezone

Het instellen van een zero emissiezone brengt verschillende voordelen met zich mee:

  1. Verbeterde luchtkwaliteit: Doordat alleen schone voertuigen worden toegestaan, wordt de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof en stikstofoxiden verminderd. Dit heeft een positief effect op de luchtkwaliteit en daarmee ook op de gezondheid van de inwoners.
  2. Minder CO2-uitstoot: Elektrische voertuigen stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, waardoor de totale CO2-uitstoot wordt verminderd. Dit draagt bij aan de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
  3. Stimulans voor duurzame mobiliteit: Door het instellen van een zero emissiezone worden mensen gestimuleerd om over te stappen op elektrisch vervoer of andere duurzame alternatieven. Dit draagt bij aan de transitie naar een duurzaam transportsysteem.

Impact op ondernemers

De invoering van een zero emissiezone heeft ook gevolgen voor ondernemers. Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van transport zullen zich moeten aanpassen aan deze nieuwe regelgeving. Enkele mogelijke gevolgen zijn:

  1. Investering in elektrisch wagenpark: Ondernemers die nog niet beschikken over elektrische voertuigen zullen moeten investeren in een elektrisch wagenpark om toegang te behouden tot de zero emissiezones. Dit kan kosten met zich meebrengen, maar biedt ook mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen en innovatie.
  2. Samenwerking met logistieke partners: Voor bedrijven die afhankelijk zijn van logistiek is het belangrijk om samen te werken met logistieke partners die al ervaring hebben met zero emissievervoer. Op deze manier kunnen zij hun transport zo efficiënt mogelijk organiseren en voldoen aan de nieuwe regelgeving.
  3. Kansen voor groene ondernemers: De invoering van zero emissiezones creëert kansen voor ondernemers die actief zijn in de duurzame mobiliteitssector. Denk hierbij aan bedrijven die elektrische voertuigen produceren, laadinfrastructuur aanbieden of zich bezighouden met de ontwikkeling van andere duurzame transportoplossingen.

Conclusie

De invoering van een zero emissiezone in veel steden vanaf 2025 heeft als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals een betere luchtkwaliteit en stimulans voor duurzame mobiliteit. Voor ondernemers betekent dit dat zij zich moeten aanpassen aan de nieuwe regelgeving en mogelijk moeten investeren in een elektrisch wagenpark. Tegelijkertijd biedt het ook kansen voor groene ondernemers in de duurzame mobiliteitssector. Al met al is de invoering van zero emissiezones een belangrijke stap richting een schonere en duurzamere toekomst.

E-book Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers

Wil jij als werkgever weten hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst én tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen?

Ontvang ons informatieve e-book, “Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers,” en ontdek alles wat je moet weten.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Blog

We proberen je op de hoogte te houden over het laatste nieuws en updates uit de transport- en milieusector, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt.

Rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit: Alles wat je moet weten!

Werkgebonden Personenmobiliteit Rapport: alles wat je moet weten over mobiliteit op het werk. Lees onze complete gids voor meer informatie!
Lees meer

Gegevensverzameling: Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Rapportageverplichting mobiliteit: Belangrijke informatie over werkgebonden personenmobiliteit en gegevensverzameling.
Lees meer

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een Gids voor Succesvolle Implementatie

Leer hoe je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen effectief implementeert met onze praktische gids en tips voor succes. Begin vandaag nog!
Lees meer

Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.
Lees meer