Rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit: Alles wat je moet weten!

divtag | 27 mei 2024
Werkgebonden Personenmobiliteit Rapport: alles wat je moet weten over mobiliteit op het werk. Lees onze complete gids voor meer informatie!

Het verminderen van CO2-uitstoot is van cruciaal belang voor bedrijven in Nederland. Een aanzienlijk deel van deze uitstoot komt voort uit zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom besloten om vanaf januari 2024 bedrijven met meer dan 100 medewerkers te verplichten om rapportage te doen over hun werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Deze maatregel is bedoeld om bedrijven te stimuleren hun CO2-uitstoot te verminderen en milieudoelstellingen te behalen.

WPM-Rapportage 2024: Voorbereidingsstappen Voor Bedrijven

Om tijdig voorbereid te zijn op de verplichte rapportage in 2024, moeten bedrijven nu actie ondernemen. Hier zijn enkele essentiële stappen die ze moeten nemen:

  1. Informeer jezelf: Lees de richtlijnen van de overheid over de rapportageverplichting.
  2. Verzamel gegevens: Leg informatie vast over zakelijke lease en/of eigen wagenpark.
  3. Neem contact op: Raadpleeg mobiliteitsdienstverleners voor benodigde gegevens.
  4. Kies een rapportagemethode: Beslis hoe je gegevens over woon-werkmobiliteit gaat rapporteren.

Een gestructureerd stappenplan zal bedrijven helpen om tijdig de benodigde gegevens te verzamelen en te voldoen aan de rapportageverplichtingen.

Wie Moet Rapporteren Over WPM? Criteria en Uitzonderingen

Bedrijven met meer dan 100 medewerkers die meer dan 20 uur per week werken, vallen onder de rapportageverplichting voor WPM. Het is belangrijk op te merken dat deze verplichting per KvK-registratie geldt. Er zijn echter uitzonderingen mogelijk voor specifieke bedrijfsactiviteiten of organisaties die onder bepaalde regelgeving vallen. Het is raadzaam om te controleren of jouw organisatie in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Je enquête online in 3 stappen

Wij begeleiden je van voorbereiding tot resultaat.

In de voorbereiding helpen we met het bepalen van het benodigde aantal respondenten, categoriseren van respondenten, het berekenen van betrouwbaarheidspercentage en foutmarges.

We bepalen welke weken representatief zijn voor het afnemen van de enquête. Vervolgens bieden we een online enquête-ervaring voor de respondenten en zorgen we voor een controle en verwerking van alle gegevens.

Tips Voor Werkgevers: Interne Organisatie en Communicatie

Om een effectieve rapportage over WPM te garanderen, is het cruciaal om interne processen en communicatie goed te organiseren. Zorg ervoor dat alle betrokken medewerkers op de hoogte zijn van de vereisten en deadlines voor de rapportage. Maak gebruik van geschikte tools en systemen voor gegevensverzameling om nauwkeurige informatie te verzamelen over zakelijke en woon-werkgerelateerde kilometers, vervoermiddelen en brandstoffen.

Conclusie: Duurzame Toekomst voor Werkgebonden Personenmobiliteit

De verplichte rapportage over werkgebonden personenmobiliteit in 2024 is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Bedrijven worden aangemoedigd om proactief bij te dragen aan het verminderen van CO2-uitstoot door hun mobiliteitsgedrag te optimaliseren. Met de juiste aanpak kunnen bedrijven niet alleen kosten verlagen, maar ook bijdragen aan een schonere en groenere omgeving.

E-book Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers

Wil jij als werkgever weten hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst én tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen?

Ontvang ons informatieve e-book, “Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers,” en ontdek alles wat je moet weten.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Blog

We proberen je op de hoogte te houden over het laatste nieuws en updates uit de transport- en milieusector, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt.

Rapportage Werkgebonden Personenmobiliteit: Alles wat je moet weten!

Werkgebonden Personenmobiliteit Rapport: alles wat je moet weten over mobiliteit op het werk. Lees onze complete gids voor meer informatie!
Lees meer

Gegevensverzameling: Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Rapportageverplichting mobiliteit: Belangrijke informatie over werkgebonden personenmobiliteit en gegevensverzameling.
Lees meer

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een Gids voor Succesvolle Implementatie

Leer hoe je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen effectief implementeert met onze praktische gids en tips voor succes. Begin vandaag nog!
Lees meer

Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.
Lees meer