Hoe krijg je inzicht in je wagenpark en werk je aan je groene imago als organisatie?

Jonathan Schlüter | 4 april 2023
Steeds meer organisaties streven ernaar om hun groene imago te verbeteren en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen van de CO2-uitstoot van het wagenpark.

Inleiding

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor veel organisaties. Niet alleen kan het helpen om de impact op het milieu te verminderen, maar het kan ook bijdragen aan een positief imago en betere relaties met klanten, partners en investeerders. Een belangrijk aspect van duurzaamheid is mobiliteit, met name het beheer van het wagenpark en het verminderen van de CO2-uitstoot.

In dit artikel bespreken we verschillende mogelijkheden om je imago op het gebied van duurzaamheid te verbeteren en lichten we specifiek toe welke stappen je kunt nemen met betrekking tot mobiliteit en het verlagen van de CO2-uitstoot van je wagenpark.

Inzicht in je wagenpark

Om te beginnen met het verduurzamen van je wagenpark, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de huidige situatie. Dit kan door het verzamelen en analyseren van gegevens over het brandstofverbruik, de afgelegde afstanden, de CO2-uitstoot en het onderhoud van de voertuigen. Gebruik hiervoor wagenparkbeheersoftware of telematicasystemen, die realtime gegevens kunnen leveren en helpen bij het optimaliseren van routes en planning. Zo krijg je een beter beeld van waar verbeteringen mogelijk zijn.

Elektrische en hybride voertuigen

Een van de meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot van je wagenpark te verminderen, is door over te stappen op elektrische of hybride voertuigen. Deze voertuigen stoten geen of veel minder CO2 uit en verbruiken minder of geen fossiele brandstoffen. Bovendien kunnen de operationele kosten op de lange termijn lager uitvallen door lagere brandstofkosten en minder onderhoud.

Efficiënter rijgedrag

Het aanmoedigen van efficiënter rijgedrag bij bestuurders kan ook helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan onder andere door het aanbieden van trainingen in zuinig rijden en het stimuleren van het gebruik van cruisecontrol en eco-modi. Daarnaast kan het gebruik van GPS-navigatiesystemen helpen om de meest efficiënte routes te vinden, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt.

Deel- en poolauto’s

Het gebruik van deel- en poolauto’s kan leiden tot een vermindering van het aantal voertuigen binnen het wagenpark en een efficiënter gebruik van de beschikbare voertuigen. Dit kan resulteren in lagere kosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Zorg voor een eenvoudig reserveringssysteem en stimuleer medewerkers om de beschikbare auto’s te delen.

Alternatieve vervoersmiddelen

Moedig medewerkers aan om gebruik te maken van alternatieve vormen van vervoer, zoals fietsen, openbaar vervoer of carpoolen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een fietsplan, het vergoeden van ov-kosten of het faciliteren van een carpoolplatform.

Conclusie

Onze conclusie is dat je met verschillende maatregelen eenvoudig kan werken aan het groene imago van je organisatie. Wat erg belangrijk is, is dat je bewustwording creëert bij je werknemers en dat je er open en transparant over communiceert. Zowel intern als extern wat dan weer een positieve invloed heeft op het imago van je organisatie.

  Blog

  We proberen je op de hoogte te houden over het laatste nieuws en updates uit de transport- en milieusector, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt.

  Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

  Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.
  Lees meer

  5 Praktische Tips om Duurzame Mobiliteit in Jouw Bedrijf te Vergroten

  Het wordt steeds belangrijker om duurzame mobiliteit te bevorderen binnen jouw bedrijf vanuit economisch en maatschappelijk oogpunt.
  Lees meer

  De 5 Belangrijkste Mobiliteitstrends die je niet mag missen

  Lees in dit artikel de 5 belangrijkste mobiliteitstrends van dit moment die je als bedrijf niet mag missen!
  Lees meer

  2023: Een droomstart voor InputDriven

  Het was een uitdagende periode voor InputDriven, maar met trots kunnen we zeggen dat we ons platform hebben weten te realiseren in 2023!
  Lees meer