De Impact van CSRD op MKB Ondernemers

Jonathan Schlüter | 6 november 2023
Wat houdt CSRD precies in en hoe kan InputDriven wagenparkbeheerders helpen om aan deze eisen te voldoen? Lees meer >>

Het is geen geheim dat de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een grote impact zal hebben op het MKB. Ondernemers zullen worden geconfronteerd met nieuwe regelgeving en verplichtingen die zij moeten naleven om te voldoen aan de duurzaamheidsnormen die door de EU zijn vastgesteld. Maar wat houdt CSRD precies in en hoe kan InputDriven wagenparkbeheerders helpen om aan deze eisen te voldoen?

Wat houdt CSRD in?

De CSRD is een richtlijn die tot doel heeft om ondernemingen bewust te maken van hun ecologische, sociale en governance (ESG) prestaties. Dit betekent dat bedrijven niet alleen financiële resultaten moeten rapporteren, maar ook niet-financiële informatie zoals hun impact op het milieu, arbeidsomstandigheden en ethische aspecten van hun activiteiten.

Met de implementatie van CSRD zal het MKB niet langer kunnen volstaan met alleen traditionele financiële verslaglegging. In plaats daarvan zullen zij gedetailleerde rapportages moeten verstrekken over ESG-indicatoren, zoals hun CO2-uitstoot, diversiteit in personeelsbestand en maatschappelijke betrokkenheid.

Uitdagingen voor het MKB

Voor veel MKB-ondernemers kan de introductie van CSRD als een uitdaging worden gezien. Het vergt niet alleen extra tijd en middelen om aan de nieuwe rapportagevereisten te voldoen, maar ook de nodige kennis en expertise op het gebied van duurzaamheidsmeting en -rapportage.

Daarnaast kan het voor sommige MKB-bedrijven moeilijk zijn om relevante gegevens te verzamelen en te rapporteren, omdat zij mogelijk niet over gespecialiseerde systemen of processen beschikken. Dit kan leiden tot extra kosten en inspanningen om de benodigde gegevens in kaart te brengen en te verwerken.

Kansen voor het MKB

Ondanks de uitdagingen biedt CSRD ook kansen voor het MKB. Door transparanter te zijn over hun ESG-prestaties kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrentie en zich positioneren als duurzame en verantwoordelijke ondernemingen.

Dit is waar InputDriven in beeld komt. Wij begrijpen dat wagenparkbeheerders een cruciale rol spelen in het verminderen van de ecologische impact van een bedrijf. Ons dashboard biedt wagenparkbeheerders de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het reductiepotentieel van hun voertuigen. Dit omvat het monitoren van factoren zoals brandstofverbruik, rijgedrag en onderhoudsbehoeften.

Door gebruik te maken van ons platform kunnen MKB-ondernemingen niet alleen voldoen aan de CSRD-richtlijnen met betrekking tot hun wagenpark, maar ook proactief stappen ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ons systeem voorziet hen van de benodigde gegevens en inzichten om duurzame beslissingen te nemen en de ESG-indicatoren te verbeteren die nu zo belangrijk zijn in de zakelijke wereld.

Conclusie

De impact van CSRD op MKB-ondernemers zal niet te onderschatten zijn. Hoewel het voldoen aan de nieuwe rapportagevereisten uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor groei en verbetering. Door transparantie en betrokkenheid te tonen op het gebied van duurzaamheid, kunnen MKB-ondernemingen zich onderscheiden en een concurrentievoordeel behalen.

Het is van cruciaal belang voor MKB-ondernemers om bewust te zijn van de veranderingen die de CSRD met zich meebrengt en nu al stappen te ondernemen om zich voor te bereiden. Door de juiste kennis, middelen en processen te ontwikkelen, kunnen zij succesvol voldoen aan de nieuwe regels en hun bedrijf toekomstbestendig maken in een steeds duurzamere wereld, met InputDriven als waardevolle partner in dit proces.

Volg ons ook op LinkedIn voor meer inspiratie!

E-book Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers

Wil jij als werkgever weten hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst én tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen?

Ontvang ons informatieve e-book, “Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers,” en ontdek alles wat je moet weten.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Blog

We proberen je op de hoogte te houden over het laatste nieuws en updates uit de transport- en milieusector, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt.

Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.
Lees meer

5 Praktische Tips om Duurzame Mobiliteit in Jouw Bedrijf te Vergroten

Het wordt steeds belangrijker om duurzame mobiliteit te bevorderen binnen jouw bedrijf vanuit economisch en maatschappelijk oogpunt.
Lees meer

De 5 Belangrijkste Mobiliteitstrends die je niet mag missen

Lees in dit artikel de 5 belangrijkste mobiliteitstrends van dit moment die je als bedrijf niet mag missen!
Lees meer

2023: Een droomstart voor InputDriven

Het was een uitdagende periode voor InputDriven, maar met trots kunnen we zeggen dat we ons platform hebben weten te realiseren in 2023!
Lees meer