CO2 uitstoot auto berekenen? Zo doe je dat!

Jonathan Schlüter | 6 november 2023
CO2 uitstoot auto berekenen: Leer stap voor stap hoe je de CO2 uitstoot van auto's kunt berekenen. Dit en nog meer in dit artikel!

Koolstofdioxide, ook wel bekend als CO2, vormt wereldwijd een groeiend probleem. En als gevolg van menselijke activiteit is de CO2-uitstoot de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Dit heeft geleid tot ernstige gevolgen, zoals het versterkte broeikaseffect, opwarming van de aarde en klimaatverandering. Maar het verminderen van de CO2-uitstoot is dan ook van groot belang. Daarom worden in Nederland diverse maatregelen genomen om deze uitstoot te reduceren, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de CO2-uitstoot van auto’s en motorrijtuigen.

CO2-uitstoot en de impact op het milieu

CO2-uitstoot heeft aanzienlijke negatieve effecten op het milieu die niet te negeren zijn. Het draagt bij aan klimaatverandering, wat resulteert in extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen en droogte. Bovendien draagt CO2-uitstoot bij aan de verzuring van oceanen, waardoor de delicate mariene ecosystemen worden aangetast.

Maar de impact beperkt zich niet alleen tot het klimaat. CO2-uitstoot draagt bij aan luchtvervuiling, wat leidt tot gezondheidsproblemen zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Het is daarom van cruciaal belang dat we verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen om de CO2-uitstoot te verminderen, vooral voor bedrijven met een groot wagenpark.

Bedrijven met een groot wagenpark hebben de potentie om aanzienlijke veranderingen teweeg te brengen. Door te investeren in milieuvriendelijke voertuigen en het verminderen van brandstofverbruik door efficiënt rijgedrag kunnen zij hun CO2-uitstoot drastisch verminderen. Het is essentieel dat bedrijven hun verantwoordelijkheid erkennen en proactief maatregelen nemen om de impact van hun wagenpark op het milieu te verminderen.

CO2 uitstoot van je auto verminderen

Door als bedrijf CO2 uitstoot van hun auto’s te verminderen dragen zij vanzelfsprekend bij aan een groenere toekomst. Wil ook jij met je bedrijf ook bijdragen aan een groenere toekomst en de CO2-uitstoot van je wagenpark verminderen? Hieronder hebben we 10 eenvoudig tips in kaart gebracht die je kunt implementeren om de CO2 uitstoot te verminderen:

  • Rij minder: Combineer ritten van personeel en plan routes efficiënt voor minder brandstofverbruik en uitstoot.
  • Schakel over naar hybride: Overweeg hybride auto’s voor een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot.
  • Gebruik minder (vaak) de airco: Beperk het gebruik van de airconditioning om brandstof te besparen en uitstoot te verminderen.
  • Vermijd stationair parkeren: Zet de motor uit om onnodige uitstoot te voorkomen tijdens het wachten.
  • Verminder het gewicht: Verwijder onnodige bagage om het brandstofverbruik en de uitstoot te verminderen.
  • Geef wat minder gas: Rijd rustig en gelijkmatig om brandstofefficiëntie te verbeteren en uitstoot te verminderen.
  • Vermijd korte ritten: Combineer korte ritten tot één langere rit voor minder brandstofverbruik en uitstoot.
  • Gebruik betere brandstof: Kies voor schonere brandstofsoorten om de uitstoot te verminderen.
  • Gebruik een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel: Kies voor groene autowasproducten voor een minder schadelijke uitstoot.
  • Laat personeel vanuit huis werken: Overweeg thuiswerken om het aantal autoritten te verminderen en de uitstoot te beperken.

Door als bedrijf bovenstaande tips te volgen draagt ook jouw bedrijf bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van je auto en/of wagenpark. 

Zo bereken je de CO2 uitstoot van auto g/km

Buiten de manier hoe je CO2 uitstoot van je eigen auto of bedrijf auto’s te verminderen, is het van groot belang om de weten hoeveel CO2 je uberhaupt uitstoot met je auto en/of wagenpark.

De CO2-uitstoot van een auto berekenen kan op een eenvoudige en handmatige manier worden gedaan met behulp van de volgende formules. Ontdek wat het brandstofverbruik van jouw auto is per 100 kilometer en vul dit in in de formule om de CO2-uitstoot van jouw auto te berekenen.

CO2 uitstoot berekenen van een benzine auto

Om de CO2-uitstoot van een benzineauto te berekenen, kunnen we de volgende formule gebruiken:

Gewicht van 1 L benzine: 750 gram

Het percentage koolstof in benzine is 87% = 652 gram

Voor de verbranding van koolstof is zuurstof nodig, 1740 gram in dit geval.

652 + 1740 = 2392 CO2 per liter benzine

Om de CO2-uitstoot per kilometer te berekenen, nemen we het brandstofverbruik in liters per 100 kilometer. Laten we aannemen dat het verbruik 5 liter per 100 kilometer is:

CO2-uitstoot per kilometer bij een verbruik van 5 op 100: 5 L x 2392 gram per L : 100 = 120 gram CO2 per kilometer

CO2 uitstoot berekenen van een diesel auto

Voor een dieselauto gebruiken we vergelijkbare berekeningen:

Gewicht van 1 L diesel: 835 gram

Het percentage koolstof in diesel is 86,2% = 720 gram

Voor de verbranding van koolstof is zuurstof nodig, 1920 gram in dit geval.

720 + 1920 = 2640 CO2 per liter diesel

Bij een brandstofverbruik van 5 liter per 100 kilometer:

CO2-uitstoot per kilometer bij een verbruik van 5 op 100: 5 L x 2640 gram per L : 100 = 132 gram CO2 per kilometer

CO2 uitstoot berekenen van LPG

Voor LPG gelden vergelijkbare berekeningen:

Gewicht van 1 L LPG: 550 gram

Het percentage koolstof in LPG is 82,5% = 454 gram

Voor de verbranding van koolstof is zuurstof nodig, 1211 gram in dit geval.

454 + 1211 = 1665 CO2 per liter LPG

Bij een brandstofverbruik van 5 liter per 100 kilometer:

CO2-uitstoot per kilometer bij een verbruik van 5 op 100: 5 L x 1665 gram per L : 100 = 83 gram CO2 per kilometer

Door de CO2-uitstoot van verschillende brandstoftypes te berekenen, krijgen bedrijven inzicht in de impact van hun wagenpark op het milieu. Dit inzicht is van cruciaal belang bij het nemen van maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Om dit écht goed te kunnen doen zouden we adviseren om dit niet handmatig te doen, maar data-gedreven.

Carbon footprint en CO2-voetafdruk verminderen door CO2-uitstoot te meten

Maak kennis met InputDriven. Een krachtig platform dat data-gedreven de CO2-uitstoot van bedrijven kan meten zodat zij hier vervolgens op kunnen sturen. Met ons platform kunnen organisaties een significante impact maken op het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

Het platform van InputDriven biedt verschillende functies en mogelijkheden. Het stelt bedrijven in staat om in real-time de prestaties van hun voertuigen te monitoren, waardoor ze inzicht krijgen in het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Gedetailleerde rapporten geven een overzicht van de emissiegegevens, zodat bedrijven hun voortgang kunnen volgen en hier gericht op kunnen sturen.

Door de gebruiksvriendelijke interface kan het worden aangepast aan de specifieke behoeften van ieder bedrijf. Hierdoor stel het bedrijven in staat om CO2-reductiedoelen te stellen en strategieën te implementeren om de uitstoot te verminderen. 

Met InputDriven kunnen bedrijven proactief werken aan het verminderen van hun CO2-uitstoot en bijdragen aan een duurzame toekomst. Meer weten? Bekijk dan eens deze video. 

Veel gestelde vragen over CO2 uitstoot van auto’s

Hoe kun je CO2-uitstoot berekenen?

De CO2-uitstoot van een auto kan worden berekend door het brandstofverbruik per kilometer te vermenigvuldigen met de CO2-uitstoot per liter brandstof. 

Hoeveel CO2-uitstoot per km auto?

De CO2-uitstoot per kilometer van een auto varieert afhankelijk van het brandstofverbruik en het type brandstof dat wordt gebruikt. In Nederland is de CO2-emissie per auto gemiddeld 82,3 gram CO2 per kilometer.

Hoeveel kg CO2 per liter benzine?

Bij verbranding van benzine komt ongeveer 2,3 kg CO2 vrij per liter brandstof. Dit kan variëren afhankelijk van de samenstelling van de benzine. 

E-book Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers

Wil jij als werkgever weten hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst én tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe rapportageverplichtingen?

Ontvang ons informatieve e-book, “Duurzame Mobiliteit voor Werkgevers,” en ontdek alles wat je moet weten.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Blog

We proberen je op de hoogte te houden over het laatste nieuws en updates uit de transport- en milieusector, zodat je altijd op de hoogte bent van wat er speelt.

Zero Emissiezone vanaf 2025: Groen en Duurzaam Transport

Vanaf 2025 worden zero emissiezones ingevoerd in steden om luchtkwaliteit te verbeteren en CO2-uitstoot te verminderen.
Lees meer

5 Praktische Tips om Duurzame Mobiliteit in Jouw Bedrijf te Vergroten

Het wordt steeds belangrijker om duurzame mobiliteit te bevorderen binnen jouw bedrijf vanuit economisch en maatschappelijk oogpunt.
Lees meer

De 5 Belangrijkste Mobiliteitstrends die je niet mag missen

Lees in dit artikel de 5 belangrijkste mobiliteitstrends van dit moment die je als bedrijf niet mag missen!
Lees meer

2023: Een droomstart voor InputDriven

Het was een uitdagende periode voor InputDriven, maar met trots kunnen we zeggen dat we ons platform hebben weten te realiseren in 2023!
Lees meer